UZGOJ PASA

UZGOJ PASA

Izbor pasmine lovačkog psa zavisi od želje lovca i mogućnosti upotrebe u lovištu gdje će ga koristiti. Izbor iz bilo koje grupe je stvar ukusa. Treba znati da nabavkom čistokrvnog mladog psa dobijamo sa njim dokazane genetske osobine pasmine, ali na nama ostaje obaveza da te kvalitete radom i školovanjem dovedemo do stepena pune upotrebljivosti.

Psu je potrebno kretanje i sunce. Potrebno mu je vrijeme za odmor. Pas treba da ima ograđen prostor, dovoljno prostora, sunčan i suh sa kućicom, koja ga štiti od nevremena. Prostirku (najbolja je slama) treba često mijenjati. Na vrata kućice staviti zavjesu od pogodne tkanine da štiti od vjetra- Prostor gdje živi pas treba održavati uredno uz povremenu dezinfekciju i zaprašivanje protiv insekata.

Ishrana pasa je veoma bitna za njihov razvoj. Od ishrane zavisi zdravstveno stanje, kondicija, raspoloženje za rad i dr. Hrana treba da sadrži dovoljne količine organskih i mineralnih materija radi normalnog razvoja i obnove organizma. Ostaci od čovjekove ishrane mogu se slobodno davati kao hrana psima, jer sadrži materije koje pseći organizam koristi. Hrana ne smije biti pokvarena niti jako začinjena (biber, ljuta paprika i sl.). Voda treba da je svježa i čista i da je pas ima uvijek na dohvatu.

Nakon hranjenja, pas treba da ima period odmaranja.

Sve pse ne možemo jednako hraniti. Mlade pse – štenad, poslije prestanka dojenja treba nastaviti hraniti sa raznovrsnom i laganom hranom (supa od kostiju, ponutrice, varivo, meso sa povrćem i sl.). Mlijeko bi trebalo da bude sastavni dio svakog obroka. Treba početi sa svakodnevnim dodavanjem ribljeg ulja do male kašičice dnevno. Iza 10 nedjelja, bar jednom sedmično štencu treba dati sirovo meso. Nakon 4 mjeseca ishrana mladog psa je po sastavu obroka približna ishrani odraslih. Do potpunog razvoja (15-18 mjeseci) bjelančevine životinjskog porijekla treba da budu pretežni dio svakog obroka. Broj obroka je u početku 5, pa se postepeno smanjuje na 2.

Ishranu odraslog psa treba prilagoditi njegovim naporima. Ona mora biti obilnija kada je pas izložen svakodnevnom radu. Pogrešno je mišljenje da psa u vrijeme lova treba što manje hraniti. Naprotiv, tada je pas izložen većem naporu i treba ga hraniti obilnijom i jačom hranom. Dan uoči lova obroke treba pojačati i povećati na 3. Ujutro, na dan lova, psa ne treba hraniti, ali pri popodnevnom odmoru dati mu bar pola obroka i pustiti ga da se kraće odmori radi probave.

Ishrana bređih kuja i dojilja treba da bude znatno pojačana bjelančevinama životinjskog porijekla, solima kalcijuma i fosfora uz obavezan dodatak ribljeg ulja i po jednu kašičicu dnevno, a za dojilje obavezno jedan obrok treba da bude mlijeko. Broj obroka treba da bude od 3 do 5 i količinski povećan. Bređim kujama je potrebno svakodnevno kretanje, ali bez većih napora.

ZRELOST PASA I PARENJE

Kuja počinje da se pari već u 8. mjesecu. Za dobijanje dobrog podmlatka roditelji treba da budu potpuno razvijeni. To stanje kod kuja nastaje između 15 do 18 mjeseci, a kod muških iza 18 mjeseci, kad se smiju prepustiti parenju. Ranije parenje nije preporučljivo.

Međusobno se rase ne smiju ukrštati. Parenje u srodstvu nije dozvoljeno jer se kod takvih štenadi javljaju negativne osobine (slaba otpornost organizma prema bolestima, plašljiva i zloćudne naravi i sl.).

Tjeranje kuje poznaje se po uznemirenosti koju pokazuje. Stidnica otekne i počne lakše ili veće krvarenje. Kuja u tom periodu još ne pušta mužjaka. Kada krvarenje prestane, a to je obično između 9 i 11 dana, ona pokazuje još veće znake uznemirenosti, pa treba pripaziti da ne dođe do neželjenog sparivanja. Kada je zrela za parenje, treba joj privesti odabranog mužjaka, koga će ona mirno primiti.

Kuja nosi 60-63 dana. U prvoj polovini nošenja na njoj se skoro ništa ne primjećuje. Tek poslije toga počinju vidni znaci. U prvoj polovini nošenja kuja se može izvoditi i na napornije šetnje, dok u drugoj polovini šetnje ne smiju biti naporne.

Za vrijeme nošenja (pogotovo u drugoj polovini) kuja se ne smije izvoditi u lov. Ovo naročito važi za goniće.

Prije koćenja treba pripremiti mjesto i ležaj gdje će se kuja okotiti. Kućicu treba očistiti, dezinfikovati, zaprašiti i staviti novu prostirku od čiste slame. Nastojati da se koćenje obavi pod kontrolom radi eventualne pomoći. Štence treba ostaviti 2-3 dana sve, zatim izabrati one koje ćemo ostaviti. Ostale uništiti. Kod izbora voditi računa da ostavimo najnaprednije – tipične za tu pasminu.