Njemacki kratkodlaki ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar je najpoznatiji nemački pas iz porodice ptičara, tako da ga mnogi nazivaju samo nemački ptičar. Zanimljivo je da se u 15. veku u Nemačkoj naziv "Brackes" koristio za goniče, koji nisu imali ni jednu zajedničku osobinu sa današnjim "brakovima" - ptičarima.

Iako je poreklo nemačkog kratkodlakog ptičara veoma kontraverzno, smatra se da je ova opasmina potekla od zajedničkog pretka svih ptičara: takozvanog »psa za mreže« - de chien d' Oysel. Pasmini je kasnije dodavana krv drugih pasa (ukrštanja sa španskim ptičarima, poenterima, italijanskim ptičarima, itd).

Harmoničnog izgleda, snažan, brz i izdržljiv, kurzhaar (što na nemačkom znači «kratka dlaka«) poseduje instinktivne osobine lovca: smisao za inicijativu, čvrsto markiranje svih vrsta divljači, traganje po svakom terenu, radost u toku rada, itd. Njegovi obožavaoci kažu da ovaj pas ume da uradi sve i to veoma dobro. Iako neosporni, manje su poznati njegovi kvaliteti psa čuvara.

Kakva god bila njegova kasnija namena, ovaj pas mora da prođe obuku, jer ponekad može biti svojeglav. Nemački kratkodlaki pričar ima plemenitu siluetu, rasnu, mršavu glavu sa makazastim zagrizom. Nos mu je smeđ i istaknut. Oči su srednje veličine, blage i blagonaklonog pogleda, fine braon boje i imaju odlučan izraz.

Zubi su jaki i zdravi. Uši su srednje dužine, široke, sa zaobljenom ivicom; postavljene su visoko i padaju ravno uz obraz. Nemački kratkodlaki pričar ima jako mišićav vrat, grudi više duboke nego široke, leđa snažna, plećke krupne, a šape su čvrste i okrugle. Rep se, zbog lova, skraćuje na polovinu.

Kada se pas odmara, rep drži nisko, a podiže ga kada je u akciji. Dlaka je kratka, gusta i čvrsta. Dlaka može biti jednobojno smeđa, ili smeđa sa belinama ili tačkama po grudima i nogama. Takođe može biti tamno melirano sa smeđim tačkama, ali glava uvek ostaje smeđe boje. Crna i žućkasto-smeđa boja dlake u istim kombinacijama kao kod smeđe dlake ili, konačno, bela sa smeđom maskom i mrljama ili tačkama takođe su dozvoljene. Suviše krupan izgled ili suviše ležerna građa, svetle oči ili nos, poremećaji ravnoteže, zarepak na stražnjim nogama i plašljiv karakter predstavljaju mane.

Comments are closed.