FAZAN

Fazan, iako je vještači naseljen na naša područja, se vrlo dobro prilagodio životu u ravnicama, vrbacima, naročito područjima prošaranim šumarcima i šikarama. Najradije boravi u predjelima gdje se izmjenjuju  obradive njive i šume – šumarci gdje nalazi zaklon i konačišta. Ima ga i u brežuljkastim područjima. Dobro traži hranu, ali ga je u teškim zimama potrebno prehranjivati, posebno kada se na snijegu uhvati pokorica.

Nije izbirljiv u hrani. Hrani se biljnom i životinjskom hranom. Od životinjske hrane uzima kukce, crve, žablju ikru, punoglavce i sl. Od biljne uzima sve vrste sjemenja, raznih korova i grmlja, plodove jagoda, kupina, gloga, maline, žira. Izlazi u polja pšenice, ječma, kukuruza, zobi.

Koristan je za poljoprivredu jer daleko više uništava insekte koji su štetni za poljoprivredu, nego što nanose štetu poljoprivrednim usjevima.

Dostiže težinu do 2 kg. Koka – fazanka je nešto manja. Raskriljen mjeri i do 75 cm. Mužjak ima lijepo ukrasno perje živih boja od kojih prevladava crveno-smeđa sa tamnim pjegama. Glava i vrat su zeleni i modrikaste boje. Na nogama ima bradavičastu izraslinu koju zovemo ,,ostruge’’. Ženka je svjetlo-smeđe boje sa tamnim pjegama.

Parenje počinje u rano proljeće. U to vrijeme, mužjaci vode međusobnu borbu. Pobjednik oko sebe okuplja koke i pari se. Svadbeno kolo se svodi obično na 1 fazana i 4-5 koka, što se smatra kao normalan omjer u prirodi.

Fazanka nosi jaja na zemlji u gnijezdu već u maju i kad snese do 18 jaja leži na njima 23-25 dana. Mladi fazančići odmah počinju da prate majku koja im traži hranu i uči kako da se sami hrane. Do 6 nedjelja počinju polijetati. Radi velike potražnje, vještački se uzgajaju u fazanerijama.

Fazanska lovišta treba dobro očistiti od štetočina i obratiti pažnju na prehranu. Neprijatelji su im dlakavi i pernati grabežljivci.

Lovi se pogonom, prigonom, ptičarima, prepeličarima i cunjavcima. U nekim lovištima se lovi i sa psima gonićima.

Comments are closed.