JAREBICA POLJSKA – TRČKA

Popularno se zove još i trčka. Tipična je stepska ptica koja voli umjerenu klimu i toplija tla obrasla nizijskim rastinjem. Rijetko se može naći na većim visinama.

Naraste dužinom do 35 cm, sa rasponom krila oko 50 cm, a težine do 400 grama.  Boja joj je zaštitno rđasto-siva i sa nijansama. Teško je  u prirodi prepoznati polove. Najsigurniji znak raspoznavanja su krila pera. Mužjak ima duž svakog pera  po batrljici bijelu prugu, a neki bijelu prugu sa nekoliko poprečnih pruga svjetlije boje.

Hrani se sa biljnom i životinjskom hranom. Od biljne hrane uzimaju sjeme korova, prosa, pšenice, zobi, ječma i sočnu travu, pupove, povrtlarske kulture. Vodu rijetko pije (prima je iz zelenih dijelova biljke). Od životinjske hrane uzima kukce, crve, insekte, skakavce i sl.

Žive u parovima (monogamna vrsta), koji se obrazuju u februaru i martu, na osnovu samoizbora. Pare se zatim ubrzo. Nakon toga ženka formira gnijezdo u koje nese do 18 jaja. Leži na njima 24 dana. Mladi su im već od prvog dana vepma živahni i prate majku. Cijelo vrijeme uz njih je i mužjak. Jato živi zajedno do sljedećeg proljeća, kada se razbija u parove radi reprodukcije.

Neprijatelji su im pernati i dlakavi grabljivci.

Lovi se ptičarama, prepeličarima, cunjavcima.

Comments are closed.